Marinens våpen / avdelinger

Antall "våpen" i Sjøforsvaret har variert alt utfra størrelse og trend. I dagens sjøforsvar er det meste av våpenstrukturen borte og igjen sentralisert.

Carljohansvern politi- og brandkorps

Det store antallet sjauere og tilreisende til Hortenstangen bød på store sosiale problemer. Et av dem var bruken av brennevin. Etter 1814 var brenning hjemme tillatt, og brennevin var på hver manns bord.Tilstrømningen av ett stort antall sjauere som hadde håp om jobb med å bygge opp den nye hovedbasen gjorde forholdene på stedet svært vanskelig. Fra 1850 til 1968 fantes det derfor en særordning i norsk politihistoie - Carljohansvern politi- og brandkorps

Undervannsvåpenet

Verdens første brukbare undervannsbåt ble bygget av amerikaneren Bushnell for over to hundre år siden, i 1775. Den så ut som om den var satt sammen av to skilpadderygger og ble av den grunn kalt TURTLE. Denne merkelige farkosten ble brukt i et forsøk på å sprenge det britiske blokkadeskipet EAGLE i luften under den amerikanske uavhengighetskrigen. Forsøket mislyktes da man ikke klarte å feste sprengladningen til kobberhuden på EAGLEs skrog.