Tragedien med køye 136

Historien om køye 136 er en historie full av dramatikk og tragedie ... om den er sann!

I forbindelse med åpningen av Suezkanalen i 1869 ble det bestemt at Norge skulle være representert med dikteren Bjørnstjerne Bjørnson og det norske orlogsskipet, dampkorveten Nordstjernen.  Det var et folkekrav at Norge skulle vise flagget ved åpningen og ikke bare la seg representere av en svensk korvett.

Toktet startet i Horten 10.september 1869 med klargjøring av skipet for det lange Middelhavstoktet som var planlagt å skulle vare i ni måneder. Etter å ha anløpt Brest og Cadiz skulle korvettens besetning være med på festlighetene i forbindelse med Suez-kanalens åpning og deretter gå til Brasil og Vestindia.

Avreisen var satt til 14.september om morgenen. Kvelden før ble størstedelen av besetningen på 231 mann gitt landlov. Det ble bytur og siste mulighet på en stund til å slå seg løs. En av dem, køye nr. 136 slo seg litt mer løs en de fleste og det gikk ikke bedre enn at han etter å blitt båret om bord ikke klarte å gjøre rede for seg og han ble puttet i cella på Norske Løve.

Da opprop av besetningen skjedde dagen etter, rett før avreise, manglet køye 136. Ingen tok særlig notis av dette. Det var ikke uvanlig at noen fra mannskapet deserterte rett før avreise. Dette ble innrapportert og en sak for andre en fartøyets ledelse.

30.oktober til 13.november Alexandria

Nordstjernen ankom 15. november Port Said ved utløpet av Suez-kanalen i Middelhavet. Tidlig om morgenen den 18.november gikk hun som det første norske fartøyet inn i kanalen. Det var svært grunt og sanden flyttet seg med vinden. Dette gjorde at Nordstjernen i likhet med de fleste andre fartøyene hadde landkjenning ett par ganger på turen.  Flere skip måtte laste alle sine kanoner, ammunisjon og mye av provianten på land for å komme seg løs og videre gjennom kanalen.

Nordstjernen kom til Ismailia, en liten by ved den første innsjøen. Der ble Nordstjernen liggende fra 20.november til 2.desember. Da la de turen tilbake til Port Said. Etter dette fortsatte vintertoktet etter oppsatt plan.

Nordstjernen var hjemme i Horten 9.juni 1870 og samme dag begynte desarmeringen. Kommandoen ble strøket 20.juni kl.16.30.

Sagnet forteller at det ved hjemkomsten ble arrangert en stor fest og at en av mannskapet ble så full at han skulle legges i arresten. Da oppdaget de at det allerede var en i cella – køye 136 – eller rettere det som var igjen av han.  Det fortelles videre at køye 136 fortsatt befinner seg på fortet og enkelte kvelder kan hans tilstedeværelse merkes.  Det har ikke vært mulig å verifisere historien utover at vi vet at køye 136 mangler i rullene fra dette toktet.