• "Hvad Djevelen Nøler I Efter"
    Utstillingen om sjøhelten Peter Wessel Tordenskiold og slaget i Dynekilen for 300 år siden er åpnet. En utstilling d......

  • Da Pol III møtte overmakten 8.april 1940
    Før midnatt, fem timer før angrepet på Norge skulle starte, oppdaget den lille og gamle fangstskuta Pol III fiendtli......

  • Olav Tryggvason - kampene i Horten
    Mineleggeren Olav Tryggvason senket et tysk fartøy på havna i Horten 9.april 1940 og hindret i første omgang Albatro......

Et av verdens eldste marinemuseer har holdt til i samme bygning i Horten siden 1864. Her strekker museets utstillinger seg over mer enn 2000 kvadratmeter. Utstillingene dekker blant annet storhetstiden til den dansk-norske marine, kanonbåtkrigen 1807-1814, oppbygningen av en egen norsk marine etter 1814, unionsoppløsningen i 1905 og utviklingen før-, under- og etter de to verdenskrigene. Med sine mer enn 150 fartøysmodeller og mengden av gjenstander får publikum en unik nærhet til historien.

Da Pol III møtte overmakten 8.april 1940

Før midnatt, fem timer før angrepet på Norge skulle starte, oppdaget den lille og gamle fangstskuta Pol III fiendtlige fartøy gå inn i fjorden. Det ble et dramatisk møte, som krevde det første offer i angrepet på Norge.

Olav Tryggvason - kampene i Horten

Mineleggeren Olav Tryggvason senket et tysk fartøy på havna i Horten 9.april 1940 og hindret i første omgang Albatros å trenge inn på havna. Ironisk nok skulle det eneste fartøyet som virkelig betydde noe i kampen om marinens hovedbase på Karljohansvern ikke vært her 9.april 

Åpent 2.påskedag

Marinemuseet holder stengt søndag 1.påskedag, men er åpent mandag 2. påskedag 12-16.

Det nærmer seg sommer-sesong og fra 2.mai er museet åpent alle dager kl.12-16.

Marker 8.mai i museet

8.mai 2019 markerer Marinemuseet frigjørings- og veterandagen, slik vi pleier. Det blir tale av elever ved Holtan Ungdomsskole, kransnedleggelse og samling med kaffe og kaker i etterkant av markeringen i minnehallen i museet. Horten kommune med ordføreren deltar og arrangementet inngår som del av kommunsens veteranplan.Arrangementet starter kl.1200.

Sanitet på en annen måte!

At medisin på sjøen er annerledes en tradisjonell medisin på land er det liten tvil om. Mange bor tett og ofte er avtanden til land ett par seilasdager unna. Med den nye utstillingen "sanitet på en annen måte" har vi ønsket å rette søkelyset mot det som er spesielt for sanitet i Sjøforsvaret.

"Hvad Djevelen Nøler I Efter"

Utstillingen om sjøhelten Peter Wessel Tordenskiold og slaget i Dynekilen for 300 år siden er åpnet. En utstilling der vi kan vise originalgjenstander som skal ha tilhørt sjøhelten og hvor han blant annet har risset inn sine bataljer.

Har du sett filmen Sjøforsvaret 200 år?

I 2014 feiret Sjøforsvaret sitt 200års jubileum som selvstendig norsk marine. Faktisk er Marinen eldre enn Grunnloven. Filmen Sjøforsvaret 200 år som du her kan se en smakebit av er tilsalgs i museet eller pr epost

KNM Blink på plass igjen

MTB KNM Blink seilte 29.november ut fra sin faste plass mellom magasinbygningene på Karljohansvern, det har den ikke gjort på over ti år! Etter doksetting og en ansiktsløftning er hun nå tilbake på sin faste plass i magasinkanalen.

Museumsubåt på Norske Opera

Operaen har lånt det 7 tonn store tårnet til Norges første undervannsbåt - nå blir det undervannsbåtopera for full hals!

Nøytralitetsvakten under 1.verdenskrig

Etter en festuke i Horten, hvor mange av Europas kongehus var representert, startet første verdenskrig. Norge inntok en nøytral rolle i konflikten som var under oppseiling. En nøytralitet som skulle kreve mange ressurser og gi stor belastning på Sjøforsvarets mannskaper.  

Marinemuseet er medlem av

Sjøforsvarets historiske kalender "dag for dag"

20.05.1878
Kanonbåt 1. klasse SLEIPNER (2) ble overlevert og heiste kommandoen med kaptein Christian W. Wisbech som skipssjef. SLEIPNER (2) var det første fartøyet i vår marine som ble bestykket med Whiteheadtorpedoer. SLEIPNER (2) ble ombygget i 1900 og benyttet som kadettfartøy, fra 1915 som losjifartøy og i perioden 1921 – 32 som depotfartøy for Marinens flyvevesen og flyveskole. SLEIPNER (2) ble utrangert og hugget opp i 1935.
Kort beskrivelse av SLEIPNER (2): Deplasement: 720 tonn Fremdriftsmiddel: Seil og maskin Fart: 12,7 knop maskin). 13,4 knop (maskin + seil) Besetning: 90 mann Hovedbestykning: 1-26 cm bakladekanon L/2, 1-15 cm, bakladekanon L/25 og 1-undervanns baugrør for Whitehead torpedoer
20.05.1915
I forbindelse med at nesten halvparten av skolehjemsguttene på Bastøy utenfor Horten gjorde mytteri, ble det tilkalt hjelp fra KARLJOHANSVERN orlogsstasjon. Det ble satt inn en styrke på 100 gaster, 2 hydroplaner og en torpedobåt.
20.05.1940
Ved krigsutbruddet i 1940 var åtte moderne motortorpedobåter under bygging i Storbritannia for norsk regning. Seks av båtene ble ikke levert av Royal Navy. To ble frigitt, og fenrik Øivind Schau heiste som skipssjef, norsk kommando på motortorpedobåten MTB 5 i Portsmouth. MTB 5 var det første fartøyet som kom under norsk kommando utenfor Norges grenser under Den andre Verdenskrig. Den andre båten som ble overtatt var MTB 6 med fenrik Per E. Danielsen som sjef. Båtene ble innlemmet i Royal Navy’s 11. MTB-fl otilje. MTB 5 eksploderte ved kai i Ferry Dock, Dover, 1. juli 1941 og MTB 6 ble slått lekk under stor fart i dårlig vær i Den engelske Kanal 25. september 1940 og forlatt.
Kort beskrivelse av MTB 5 og MTB 6: Deplasement: 20 tonn Fart: 41 knop Besetning: 10 mann Bestykning: 2 torpedorør, synkeminer og 2-7,6 med mer maskingevær
20.05.1946
Sjøforsvarets overkommando (SOK) ga ordre om at 240 av 840 offi serer i Marinen skulle dimitteres innen 1. juli 1946. 1976: Sjøforsvaret overtok et nytt batteri, 3 stk 75 med mer tårnkanoner, ved BREIVIKNES fort i TROMSØ sjøforsvarsdistrikt (TRSD). Fortet har mobstatus.

Utdrag fra boken, ajour pr. 31.12.2000

Søk i datoer

Åpningstider

Mai - September: 

Alle dager kl 12-16

Oktober - April:

Kun søndager kl 12-16

Helligdager stengt.

Fri entre

Kontor og bibliotek normalt åpent hverdager 09-15

Tlf: 33 03 33 97

epost:mar-mus@online.no

English

Opening hours

(Subject to changes)

May - September:

12.00 - 16.00 every day

October - April:

12.00 - 16.00 Sundays only

Guided tours for classes and groups outside normal hours after appointment.

German

Offnungszeiten

(mit Vorbehalt eventueller Änderungen)

Mai - September:

12.00 - 16.00   alle Tage

Oktober - April

12.00 - 16.00 nur sonntags

 

Schulklassen und Gruppen kônnen nach Vereinbarung, außerhalb der normalen Offnungszeit, Führungen bestellen.    

Fartøysbase

Søk etter norske marinefartøy

Sjøforsvaret vs Marinen

Begrepet ”Sjøforsvaret” omfatter historisk sett noe mer enn bare ”Marinen”.

Kystartilleriet var i mange år en egen våpengren innenfor Sjøforsvaret. Kystartilleriet, som nå er nedlagt, har sitt eget museum på Oscarsborg.

I dag består Sjøforsvaret av Kysteskadren, som ofte kalles ”Marinen”, samt Kystvakt og Sjøforsvarets skoler.

Det er derfor naturlig at Marinemuseet legger hovedvekten av sin virksomhet på den virksomheten som i dag gjenspeiles i Sjøforsvarets organisasjon og med mest vekt på Marinen.