• INTOPS-utstillingen på Forsvarsmuseet
    Den 8. mai 2012 åpnet Forsvarsmuseet en ny fast utstilling om norsk deltakelse i internasjonale operasjoner fra 1945......

  • Aktuell utstilling: 62 dager - Kampen om Norge 1940
    62 dager - Kampen om Norge 1940 er navnet på den nye faste utstillingen ved Forsvarsmuseet. Den ble åpnet på 75 års......

Forsvarsmuseet er hovedmuseum i Forsvaret og har holdt til i en gammel arsenalbygning på Akershus festning siden 1860. Utstillingene viser historien til det norske Forsvaret, med vekt på tiden fra 1400-tallet til våre dager. Forsvarsmuseet skal formidle informasjon slik at man på historisk grunnlag skal kunne ta standpunkt i forsvarshistoriske spørsmål, og til Forsvarets rolle i dagens situasjon.

Søndag 12. november: En fektemanual fra 1300-tallet - med demonstrasjon av utstyr og fekteteknikk

Middelalderens fekteteknikk var høyt utviklet, og ble utført av godt opplærte krigere. Søndag 12. november 13.00 tilbyr Forsvarsmuseet et levende møte med dette temaet.

Middelalderens fektere hadde avansert utstyr, og noen steder også egne lærebøker i fekting. Fekter og samlingsforvalter Einar Hellvik gir oss en praktisk tolking av en av disse lærebøkene, en tysk fektemanual fra 1300-tallet. Han demonstrerer også fekteteknikken slik denne tolkes i dag, og viser utstyr som brukes i "moderne middelalderfekting". Arrangementet er åpent for alle og gratis.

Søndag 29. oktober 12.00 og 14.00: Bro bro brille - med de minste på museum

Forsvarsmuseet inviterer til en spesiell forteller- og sangstund for barn fra 3 til 6 år. Mange av de gamle barnesangene våre har innhold og ord som Forsvarsmuseets utstillinger kan kaste lys over. Sanger som Bro bro brille, Fola fola blakken og Min hatt den har tre kanter synges sammen med barna. Sammen med dette ser vi på saker og ting i utstillingen som passer inn i sangene. Kom og få en hyggelig søndagsstund i Forsvarsmuseets eldste avdeling blant sverd, seilskip og gamle kanoner!

Omviser Ingfrid Knudegaard er utdannet historiker, og har lang erfaring med historieformidling til barn. Opplegget er gratis og åpent for alle. Fremmøte i Forsvarsmuseets resepsjon 12.00 eller 14.00.

Forsvarsmuseet ligger nederst på Akershus festning i en bygning fra 1860-tallet. Åpningstider i vinterhalvåret er tirsdag til fredag 10.00-16.00.

Clio og Mars 2017 - Militærhistorisk seminar om middelalderen 31/10 - 1/11

I månedsskiftet oktober-november gjennomfører Forsvarsmuseet årets Clio og Mars-seminar - i år om middelalderen. Foredragene vil blant annet belyse militærteknikken i endring, ridderideologi og krigerfellesskap, leidangen, samt borgerkriger i et komparativt perspektiv. NB: Frist for påmelding 20. oktober!

INTOPS-utstillingen på Forsvarsmuseet

Den 8. mai 2012 åpnet Forsvarsmuseet en ny fast utstilling om norsk deltakelse i internasjonale operasjoner fra 1945 til i dag. Her finner du mye informasjon om Intopsutstillingen.

Historien er best på museum! Skoletilbud på Forsvarsmuseet 2017

Forsvarsmuseet skal formidle forsvarshistorien slik at man på historisk grunnlag skal kunne ta standpunkt til Forsvarets rolle i historien og i dagens situasjon. Forsvarsmuseets omvisningstilbud er først og fremst beregnet på skoleklasser, men også andre kan få omvisning dersom det er ledig kapasitet. Omvisningene tilpasses klassetrinn, og museet har formidlingstilbud også til barnehager og SFO/AKS-grupper. Lærere kan gjerne lese om utstillingen på våre nettsider og konstruere egne opplegg, men må likevel booke inn gruppen likevel slik at lokalet er forbeholdt dere.

Omvisning er gratis for skoleklasser i museets åpningstid på hverdager. Museet har i tillegg til kafé også spiseplass for skoleklasser, så ta gjerne med matpakke. Omvisning varer vanligvis ca. en time!

Aktuell utstilling: 62 dager - Kampen om Norge 1940

62 dager - Kampen om Norge 1940 er navnet på den nye faste utstillingen ved Forsvarsmuseet. Den ble åpnet på 75 års dagen for angrepet på Norge 9.april.

Utstillingen formidler det mange kan ha opplevde i løpet av de 62 dagene felttoget i Norge varte: krigens trusler, usikkerhet og ødeleggelser. Det stilles ut autentiske tyske og norske gjenstander. Sammen med bilder og nyheter fra de dramatiske dagene i 1940, fortelles ulike sider ved militær- og krigshistorien. Alt presenteres gjennom en helt ny og dramatisk utstillingsarkitektur. 

Ny bok på Forsvarsmuseet: “The Prince of Scandinavia. Prince Christian August and the Scandinavian Crisis 1807–1810”

“The Prince of Scandinavia. Prince Christian August and the Scandinavian Crisis 1807–1810”

Forfatter Lee Sather beskriver utfordringene det innebar å føre krig i Norden på begynnelsen av 1800-tallet. Han viser hvordan Christian August, som følge av disse prøvelser for land og folk, etter krigen fremsto som et symbol for selve Norge.

Boken ble lansert torsdag 29. oktober på Forsvarsmuseet, og er til salgs i museumsbutikken.

"Krig på sjø og land - Norden i Napoleonskrigene" - ny bok om 1814 redigert av Forsvarsmuseets forsker Knut Arstad

I forbindelse med Grunnlovsjubileet 1814-2014 har Forsvarsmuseet lansert boken: Krig på sjø og land - Norden i Napoleonskrigene. Knut Arstad, amanuensis ved Forsvarsmuseet, er redaktør for artikkelsamlingen. Boklanseringen foregår i museets foredragssal, med innlegg fra to av forfatterne.

Grunnlovens soldater, en ny bok av Terje Harald Holm

Forsvarsmuseet har i anledning 200-årsjubileet for den norske Grunnloven i 2014 hatt et forskningsprosjekt kalt Den norske løve. Som et resultat av dette forskningsprosjektet vil det denne våren foreligge tre bøker som tar for seg ulike sider av temaet, sett fra et militært ståsted. Forsvarsmuseet lanserer nå den første av bøkene:Grunnlovens soldater. Dette er en grundig gjennomgang av den norske hærs utdanningsmål i de første år av 1800-tallet, og belyser nye sider ved 1814-historien. Forfatter er avdelingsleder ved Forsvarsmuseet, førsteammanuensis Terje Harald Holm.

Militære reglementer og håndbøker gjennom 300 år

Ved Forsvarsmuseets bibliotek har vi gjennomført et prosjekt med det resultat at norske og norskbrukte militære reglementer og håndbøker fra 1740 til i dag er blitt tilgjengelige for publikum.

Åpningstider

Vintertid 1.sept. - 30.april

Mandag stengt

Tirsdag-søndag 10-16

Sommertid 1.mai - 31.august

Mandag-søndag 10-17 

Fri- og helligdager

25. mai - Kr.h.dag 10-17

I pinsen er det stengt 3. og 4. juni

2. pinsedag 10-17

17. mai 10-17

Kontaktinfo

Telefon: 2309 3582

E-post: post.fmu(krøllalfa)mil.no

FacebookForsvarsmuseet