Fra USA til Horten i Ballings fotspor

I Ballings fotospor

Familien Frankline fra Utha, USA besøkte Marinemuseet på jakt etter kunnskap om maleren Balling

Maleren Ole Peter Hansen Balling var i Horten bare noen år av sitt lange liv som maler fra 1874 til 1879, men satt sine spor med 32 offiserbilder, fire kongemalerier og ett selvportrett. De fleste henger og kan sees på Sjømilitære Samfund i Horten. Mandag var fem av hans amerikanske etterslekt på besøk.

Det ble en opplevelsesrik dag for Melissa Frankline og hennes familie da de besøkte Horten mandag. Per Skjegstad fra Marinemuseet tok familien med på en omvisning noe utenom det vanlige. Først besøkte de gravstedet til Balling på Horten kikregård, og deretter fikk familien fra USA se hvor Balling og hans familie bodde de årene de var i Horten. Etterpå gikk turen til Sjømilitære Samfund og Marinemuseet for å se Ballings portrettmalerier av norske sjøoffiserer. Melissa forteller at hun har gledet seg til å se sin berømte tipp-tippoldefars malerier og byen han bodde i da Balling tok med seg hele familien fra USA til Horten for 150 år siden.

Familien fra USA foran selvportrettet av Balling på Sjømilitære Samfund

Maleren Ole Peter Hansen Balling har en eventyrlig historie og slåss som offiser i både den første Slesvigske krigen og i borgerkrigen i USA, men han var først og fremst maler. Født i Oslo i 1823 og endte opp med å male det berømte amerikanske bildet «Heros of the republikk» bildet av alle de største og mest berømte borgerkrigsgeneralene i USA til hest. Han malte president Lincoln i hans hjem og er kjent for sine mange portretter i USA. Her hjemme er det knapt en kunstinteressert som kjenner navnet, selv om hans malerier finnes på mange norske museer. Mest kjent her hjemme er ikke kongemaleriene eller offiserbildene på Samfundet, men maleriet hans fra «Slaget ved Hafsfjord» som henger på Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.Også i Danmark finnes det en rekke malerier av Balling. Mer om maleren Ballings eventyrlige liv kan du lese her.

Kontakten med Ballings familie fikk museet da det jobbet med å grave frem mer av Ballings historie. Da var allerede turen til Horten bestilt for familien Frankline og besøket blir starten på utveksling av historie og kunnskap om en maler som har etterlatt seg en betydelig skatt som Marinemuseet er eier av.