• "Hvad Djevelen Nøler I Efter"
    Utstillingen om sjøhelten Peter Wessel Tordenskiold og slaget i Dynekilen for 300 år siden er åpnet. En utstilling d......

  • Marinemuseet fortsatt stengt - foreløpig til 22. april
    Grunnet forlengede smittevernstiltak til 22. april vil Marinemuseet fortsatt være stengt for publikum.Hvis mulig, åp......

Et av verdens eldste marinemuseer har holdt til i samme bygning i Horten siden 1864. Her strekker museets utstillinger seg over mer enn 2000 kvadratmeter. Utstillingene dekker blant annet storhetstiden til den dansk-norske marine, kanonbåtkrigen 1807-1814, oppbygningen av en egen norsk marine etter 1814, unionsoppløsningen i 1905 og utviklingen før-, under- og etter de to verdenskrigene. Med sine mer enn 150 fartøysmodeller og mengden av gjenstander får publikum en unik nærhet til historien.

Marinemuseet fortsatt stengt - foreløpig til 22. april

Grunnet forlengede smittevernstiltak til 22. april vil Marinemuseet fortsatt være stengt for publikum.

Hvis mulig, åpner vi utstillingen 25. april, men vi vil kunngjøre dette på hjemmesiden så snart det er klart.

En gåtur på Karljohansvern kan uansett være en hyggelig opplevelse. Utenfor museet befinner det seg flere spennende gjenstander og nærmere 70 plakater som forteller mye marinehistorie.  

Ekstraåpent tirsdag og torsdag i uke 8

I fylkets vinterferie i uke 8 holder vi ekstraåpent i utstillingen fra 12.00-15.00 tirsdag 23. feb og torsdag 25. feb. Benytt denne gratis muligheten til å gi barna en historisk opplevelse.

Marinemuseet åpent fra 20. juli

Marinemuseet åpent for publikum fra 20.juli, alle dager fra 12-16 frem til 30. september.

Ubåten og MTB er stengt på grunn av covid19 (trangt om bord)

Åpner to nye museum

Forsvaret gjenåpner museene i Horten og Bergen
Mange henvendelser og stort lokalt engasjement har gjort at Forsvaret har vurdert beslutningen om å holde enkelte av Forsvarets museer stengt på nytt. Vi har kommet til at vi vil gjenåpne Marinemuseet i Horten og Bergenhus festningsmuseum. De to museene vil åpne mandag 20. juli.
Vi ser frem til å ta i mot publikum, både lokale og tilreisende, og håper de vil sette pris på tilbudet.

Da Pol III møtte overmakten 8.april 1940

Før midnatt, fem timer før angrepet på Norge skulle starte, oppdaget den lille og gamle fangstskuta Pol III fiendtlige fartøy gå inn i fjorden. Det ble et dramatisk møte, som krevde det første offer i angrepet på Norge.

Olav Tryggvason - kampene i Horten

Mineleggeren Olav Tryggvason senket et tysk fartøy på havna i Horten 9.april 1940 og hindret i første omgang Albatros å trenge inn på havna. Ironisk nok skulle det eneste fartøyet som virkelig betydde noe i kampen om marinens hovedbase på Karljohansvern ikke vært her 9.april 

Sanitet på en annen måte!

At medisin på sjøen er annerledes en tradisjonell medisin på land er det liten tvil om. Mange bor tett og ofte er avtanden til land ett par seilasdager unna. Med den nye utstillingen "sanitet på en annen måte" har vi ønsket å rette søkelyset mot det som er spesielt for sanitet i Sjøforsvaret.

"Hvad Djevelen Nøler I Efter"

Utstillingen om sjøhelten Peter Wessel Tordenskiold og slaget i Dynekilen for 300 år siden er åpnet. En utstilling der vi kan vise originalgjenstander som skal ha tilhørt sjøhelten og hvor han blant annet har risset inn sine bataljer.

Har du sett filmen Sjøforsvaret 200 år?

I 2014 feiret Sjøforsvaret sitt 200års jubileum som selvstendig norsk marine. Faktisk er Marinen eldre enn Grunnloven. Filmen Sjøforsvaret 200 år som du her kan se en smakebit av er tilsalgs i museet eller pr epost

KNM Blink på plass igjen

MTB KNM Blink seilte 29.november ut fra sin faste plass mellom magasinbygningene på Karljohansvern, det har den ikke gjort på over ti år! Etter doksetting og en ansiktsløftning er hun nå tilbake på sin faste plass i magasinkanalen.

Se hvilke museer som er åpne

Av Forsvarets museer er disse åpne for besøk fra 1. juli:

Oscarsborg festningsmuseum, Forsvarets besøkssenter og Norges hjemmefrontmuseum på Akershus festning, Luftforsvarsmuseet i Bodø.

Fra 20. juli åpner Marinemuseet i Horten og Bergenhus festningsmuseum.

Følgende av våre museer vil holde stengt ut året:

Forsvarsmuseet i Oslo, Rustkammeret i Trondheim og Flysamlingen Gardemoen.

Sjøforsvarets historiske kalender "dag for dag"

17.04.1884
Kontreadmiral Knud Gelmuyden Smith overtok som Sjef for Marinekommandoen og avløste statsråd og kontreadmiral Jacob Lerche Johansen. Marinedepartementet som hadde eksistert siden 1815, ble nedlagt og innlemmet i det nye Forsvarsdepartementet.
17.04.1934
Rikskansler Adolf Hitler besøkte vestlandsfjordene om bord på panserskipet DEUTSCHLAND. Han var ledsaget av kommanderende admiral, kommanderende general og deres staber.
17.04.1944
Korvetten TUNSBERG CASTLE av CASTLE-klassen ble overtatt og heiste kommandoen med kapteinløytnant Thomas Jacobsen som skipssjef. Det ble bare overtatt ett fartøy av denne klassen fra Royal Navy. ( Se 12/12-1944)
Kort beskrivelse av CASTLE-klassen: Deplasement: 1.600 tonn Fart: 17 knop Besetning: 110 mann Hovedbestykning: 1-10 cm kanon, SQUID A/U- våpen og synkeminer
17.04.1947
Jageren KNM OSLO (1) av C-klassen ble overtatt fra Royal Navy (RN) i Greenock og heiste kommandoen med orlogskaptein Rudolf K. Andresen som skipssjef. Det ble i alt innkjøpt fire fartøyer fra Storbritannia av denne klassen i perioden 1946/1947. KNM OSLO (1) ble utrangert og solgt i 1965.
Kort beskrivelse av C-klassen, se 10/10-1946.
17.04.1953
Ved St prp nr 104 samtykket Stortinget i å bygge en ny stasjon i Mathopen utenfor Bergen til avløsning for KARLJOHANSVERN i Horten. Den nye stasjonen fi kk senere navnet HAAKONSVERN orlogsstasjon (HOS).
17.04.1999
Missiltorpedobåten KNM SKJOLD (2), prototype for SKJOLD (2)-klasse MTB´er, heiste kommandoen med kapteinløytnant John K. Vonli som skipssjef. KNM SKJOLD (2) er bygget som en luftputekatamaran med skjørt for og akter mellom de to skrogene. Kraftige vifter pumper luft inn i hulrommet. Dette gir økt oppdrift, mindre motstand og større fart.
Kort beskrivelse av SKJOLD (2)-klassen:
Deplasement: 270 tonn
Fart: 60 knop
Besetning: 15 mann
Bestykning: 1 stk 76 mm OTO Melara mulirolle kanon, 12,7 mm. mitraljøser, 8 Naval Strike Missile (NSM), Mistral luftvern missiler.
Etter at Stortinget fatter endelig beslutning om bygging av Skjold-klassen MTBer ble KNM SKJOLD ombygget ved UMOE verft i Mandal. KNM SKJOLD (P 960) ble overlevert til Sjøforsvaret 7 august 2008. Etter nesten 9 år med utprøvinger og tautrekking om videreføring av MTB våpenet fikk endelig Sjøforsvaret et fartøy i operativ tjeneste. Øvrige fartøyer i Skjold-klassen:
KNM STORM ( P 961)
KNM SKUDD (P 962)
KNM STEIL (P 963)
KNM GLIMT (P 964)
KNM GNIST (P 965)

Utdrag fra boken, ajour pr. 31.12.2000

Søk i datoer

Forsvarets historie i Norge

Forsvarets historie i Norge

Les mer om Forsvarets historie her

Åpningstider

1.mai-30. september

Alle dager fra 12-16

Fra 1. oktober og ut april bare åpent søndager 12-16

Gratis adgang

NB! Ubåt og MTB stengt på grunn av covid-19 (trangt om bord)

Kontor og bibliotek normalt åpent hverdager 09-15

Tlf: 33 03 33 97

epost:mar-mus@online.no

Fregatten KNM Narvik er ikke en del av Marinemuseet og har egne åpningstider.

http://www.knmnarvik.no/

English

Opening hours

(Subject to changes)

May - September:

12.00 - 16.00 every day

October - April:

12.00 - 16.00 Sundays only

Guided tours for classes and groups outside normal hours after appointment.

German

Offnungszeiten

(mit Vorbehalt eventueller Änderungen)

Mai - September:

12.00 - 16.00   alle Tage

Oktober - April

12.00 - 16.00 nur sonntags

 

Schulklassen und Gruppen kônnen nach Vereinbarung, außerhalb der normalen Offnungszeit, Führungen bestellen.    

Orlogsdatabasen

Søk etter norske marinefartøy

Sjøforsvaret vs Marinen

Begrepet ”Sjøforsvaret” omfatter historisk sett noe mer enn bare ”Marinen”.

Kystartilleriet var i mange år en egen våpengren innenfor Sjøforsvaret. Kystartilleriet, som nå er nedlagt, har sitt eget museum på Oscarsborg.

I dag består Sjøforsvaret av Kysteskadren, som ofte kalles ”Marinen”, samt Kystvakt og Sjøforsvarets skoler.

Det er derfor naturlig at Marinemuseet legger hovedvekten av sin virksomhet på den virksomheten som i dag gjenspeiles i Sjøforsvarets organisasjon og med mest vekt på Marinen.