Tysk flyvrak fra Finnmark - 1942

Luftforsvarsmuseet har laget en utstilling av vraket av et tysk bombefly som havarerte i Finnmark under andre verdenskrig. Dette flyet representerer ett av mange tyske bombefly som hadde samme skjebne i Finnmark under krigen. Tyske fly angrep de såkalte ”Russlandskonvoiene” fra flere flybaser i Nord-Norge. Konvoiene var ganske godt forsvart, så tyske styrker mistet en rekke fly under disse angrepene. 

Dette flyet, som er en Junkers 88, fløy tom for drivstoff og havarerte ved Gardevarri – et fjell mellom Hammerfest og Banak i 1942. Mannskapet satte flyet i autopilot og hoppet ut i fallskjerm nært Hammerfest før flyet tok bakken.

Som dere ser er det store huller i vingene. Her lå drivstofftanker, laget i gummi. De var igjen kledd med godt lær. Dette var verdifulle materialer, så lokalbefolkningen hentet ut slike tanker, og brukte læret og gummien blant annet til å lage sko. Men den tyske okkupasjonsmakten manglet også vitale deler til bl.a. fly, så Luftwaffe hadde egne spesialteam som dro rundt og berget deler fra havarerte fly, deler som kunne brukes på nytt. Om tankene i dette flyet ble hentet av dem eller sivile, vet vi ikke.