9. april 1940

Før krigen var det bare tre moderne flyplasser i Norge; Sola (1937), Fornebu (1939) og Kjevik (1939).

I disse to montrene er angrepene på Sola og Fornebu illustrert. Det ble en ujevn kamp. De tyske flyene har svart og hvitt kors, de norske, norske flaggfarger på vingene. De tyske flyene var mer moderne enn de norske, og tyskerne var mange flere. Som dere ser av modellen hadde tyskerne helmetallfly (helmetall junkers 88 og junkers 52). Norge hadde hovedsakelig fly i tre og duk. Ved angrepet på Fornebu kom de fleste norske flyene seg opp i lufta da tyskerne kom inn Oslofjorden. De greie å skyte ned flere fly, men kjempet en forgjeves kamp.  

Angrepet på Sola flyplass ved Stavanger, var faktisk det første angrepet innledet med ”fallskjermtropper” (luftlandsettingsoperasjon) i historien. Sola var viktig strategisk, p.g.a. sin beliggenhet nært England.  Sola ble også tatt raskt. Nordmennene hadde ikke mye å stille opp med.

Fallskjermene tyskerne brukte var laget av silke. Slikt stoff var ikke hverdagskost i datidens Norge. Så en litt spesiell historie er at der fallskjermene etter tyskerne ble liggende igjen, ble de raskt plukket opp av lokalbefolkningen og ”resirkulert”. Vi har hatt flere besøkende på museet som forteller at stoffet bl.a. ble brukt til brudekjoler!