Martin Linge og Måløyraidet

Linge ble i Storbritannia knyttet til SOE allerede sommeren 1940 og da den første norske spesialavdelingen ble opprettet ble Linge sjef. Han deltok i raidene mot Lofoten i mars 1941 og mot Måløy 27. desember samme år. Dette raidet ble også hans siste. Kompani Linge bestod av etterretningsagenter, sabotører og instruktører som ble sluppet ned i fallskjerm over Norge. Til sammen har 44 av kompaniets mannskaper fått Krigskorset for deltagelse i aksjoner mot Norge.

Martin Linge hadde eksamen fra befalsskolen i 1915. han var skuespiller ved flere teater i Oslo og deltok i 1940 som ulønnet kaptein i kampene i Romsdalen, der han ble såret. I Storbritannia ble han knyttet til SOE allerede sommeren 1940 og da den første norske spesialavdelingen ble opprettet ble Linge sjef.

Han deltok i raidene mot Lofoten i mars 1941 og mot Måløy 27. desember samme år. Dette raidet som vi skal se nærmere på ble også hans siste.

En krysser, fire jagere og to troppetransportskip med en britisk landgangsstyrke på 600 befal og menige, de fleste var kommandosoldater hadde i grålysningen 3.juledag 1941 Måløy som mål. I tillegg til britiske soldater var en del norske soldater fra Kompani Linge med på operasjonen under kommando av Martin Linge.

Den tyske garnisonen hadde cirka 300 mann, hvorav 80 var på festningen. De norske soldatenes oppgave var i første omgang å få sivile i sikkerhet.

 Britiske fly bombet festningen, soldatene var på vei mot land i landgangsfartøyer og krysserne litt lenger ute på fjorden brukte sine kanoner mot mål på land. Tyskerne på festningen ble bokstavelig talt tatt på sengen og den britisk-norske angrepsstyrken tok raskt kontroll over festningen og tok 35 fanger, resten var skutt eller såret.

Den andre angrepsstyrken mot byen litt lenger inne fikk det vanskeligere. Den tyske motstanden var meget sterk. I dette angrepet falt Martin Linge på vei oppover hovedgaten i et forsøk på å ta det tyske hovedkvarteret i Ulvesunds hotell.

Det ble harde gatekamper i den brennende byen og først et stykke ut på ettermiddagen hadde angrepsstyrken kontroll. Nålestikket mot Måløy hadde i følge britene oppnådd sitt mål - å vise den tyske okkupasjonsmakten at den måtte være forberedt på å møte motstand hvor som helst langs kysten.

Følgende av Måløyraidet var at Hitler var rasende og mente at angrep mot Norge vil være avgjørende for krigens utfall og overførte flere av sine største slagskip og etter hvert var 320 000 tyske soldater stasjonert i Norge. Det bandt opp mye ressurser som tyskerne kunne ha brukt andre steder.

Raidet ble derimot svært dårlig likt av Kompani Linge og av den norske regjeringen i London som aldri hadde godkjent angrep av denne type.

For kompani Linge ble raidet et vendepunkt på den måte at avdelingen fra nå av bestod av etterretningsagenter, sabotører og instruktører som ble sluppet ned i fallskjerm over Norge. Kompaniet deltok i de fleste hemmelige aksjonene mot det okkuperte Norge.

Den mest omtalte og kjente aksjonen avdelingen var med på var tungtvannsaksjonen på Rjukan, der flere av sabotørene fikk krigskorset for den aksjonen. Til sammen har 44 av kompaniets mannskaper fått Krigskorset for deltagelse i aksjoner mot Norge.

Av de 530 nordmenn som tjenestegjorde i kompani Linge, falt 57 av dem i tjeneste. Blant disse avdelingens første leder - Martin Linge.