70 års markering 8.mai

En stilfull markering til ettertanke. Det kan være den korte oppsummeringen av årets 8.mai markering på Marinemuseet. Tradisjonen tro ble dagen markert med tale og kransnedleggelse i minnehallen på Marinemuseet. på 70 årsdagen for freden var det flere tilhørere en noen gang tidligere, mange av dem unge skoleelever.

Magnus Pedersen og Konrad Reksjø Almaas, Holtan u. skole

To elever fra Holtan U. skole, Magnus Pedersen og Konrad Reksjø Almaas holdt talen, slik skolens elver har som tradisjon å gjøre. Talen hadde sitt utgangspunkt i kontrastene mellom den mørkeste dagen i vår historie, 9.april og dagen med motsatt fortegn, frigjøringen 8.april. Elvene har de siste dagene jobbet med angrepet 9.april og krigen gjennom blant annet et skoleopplegg i samarbeid med Marinemuseet. Det var tydelig at elevene hadde jobbet godt med stoffet og gjort seg flere refleksjoner om hva en okkupasjon innebar.

Ordfører i Horten, Finn-Øyvind Langfjell la ned en krans på vegen av en kommune, som sterkere en noen andre fikk merke krigen den første krigsvåren, siden Horten var Marinens hovedbase. Mange av de som gav sitt liv de første ukene her hjemme var bosatt i marinebyen og spesielt senkningen av panserskipene Norge og Eidsvold gav et stort offer.